Opvarmning
Du har sikkert hørt det før. Og måske har du selv sagt det mange gange; Husk at varme op. Men hvorfor er opvarmningen vigtig? Hvad sker med kroppen, når man varmer op?
Opvarmningen påvirker kroppen på mange måder udover, at den bliver varm. En af opvarmningens vigtigste gevinster er, at nerverne bliver bedre til at sende hjernens signaler videre ud til musklerne, så kroppen arbejder optimalt. Effekten er størst, hvis opvarmningen består af bevægelser, der minder om dem, eleverne skal lave i øvelserne efter opvarmningen.
Ilt til musklerne
Under opvarmningen udvider blodkarrene sig, så der føres mere blod, og dermed ilt, ud til musklerne. Det betyder, at musklerne kan arbejde mere effektivt.
Hvis man springer opvarmningen over, så bruges musklernes energilagre hurtigere end nyt blod kan nå at komme rundt til musklerne, og man kan opleve syreophopning. Lidt populært kalder man det, at musklerne syrer til. Man bliver træt, får ømme muskler og får ikke optimal effekt af den fysiske aktivitet.
Led
Ved opvarmningen bliver knæ, ankler, skuldre og andre vigtige led smurt, fordi leddene udskiller mere ledvæske. Ledvæsken bliver også mere flydende, så den nemmere kan trænge ud i alle leddets afkroge.
Sener
Sener forbinder knoglerne. De løber over slimsække, som sidder under senerne for at nedsætte friktionen og trykket mellem sener og knogler. Når kroppen varmes op, så fugtes slimsækkene, hvilket nedsætter friktionen, og slimsækkene fungerer derfor mere optimalt, når de er varmet op.
Rygsøjle
Ved opvarmning øges kropstemperaturen og dermed ledes nervesignalerne hurtigere igennem rygsøjlen og ud til hele kroppen. Man bliver hurtigere og kan kontrollere bevægelser bedre. Det er vigtigt ved fx retningsskift, hvor hurtigere bevægelser fx gøre, at eleverne kan undgå at vrikke om. Det hurtigere signal igennem rygsøjlen gør også, at koordination og styrke forbedres, da muskelfibrene kan aktiveres mere præcist.
Hjerte
Hjertet er den pumpe, som rytmisk presser blodet igennem kroppen. Hjertet er også vigtigt at få varmet op. Hjertet har brug for lidt tid til at vænne sig til nye fysiske krav. Derfor kan hjertet reagere uhensigtsmæssigt, hvis man pludselig skal arbejde eller motionere fysisk hårdt. Hjertet kan i sådanne situationer reagere med en kraftig pulsstigning eller i modsatte ende med at lade pulsen blive på et for lavt niveau. Følger hjertet ikke med de fysiske krav, som bliver stillet, så stresser man fysisk kroppen. Hjertet vil til gengæld hurtigt og effektivt imødekomme de fysiske krav, hvis man har varmet gradvist op først.
Lad eleverne varme op i fx 10 minutter. Start roligt, og øg langsomt intensiteten. Eleverne skal ende med at få sved på panden, men ikke blive for trætte til de øvelser og aktiviteter, de skal lave bagefter.
Find inspiration til inkluderende og sjov opvarmning for eleverne under menupunktet ”Inspiration”.